Hart Tegen Stress

IN COMPANY TRAINING HARTCOHERENTIE

Een wetenschappelijk onderbouwde methode om burn-out, stressgerelateerde en emotionele problemen aan te pakken. Door het inzetten van onze ademhaling en hartslag, bouwen we algemene veerkracht op.

Ter preventie van burn-out kunnen bedrijven hun werknemers kennis laten maken met hartcoherentie of hen een training aanbieden.

Vooraf

Vooraf wordt een verkennend en introductiegesprek gepland met de directie (zoals directeur personeel, CEO, HR-manager, of preventieadviseur). Tijdens dit gesprek wordt er ingegaan op de stressproblematiek binnen de organisatie. Soms is er al onderzoek gedaan of kwaliteitszorgmateriaal beschikbaar. Deze resultaten kunnen worden besproken voor meerwaarde.

Verder wordt het beleid inzake welzijn op het werk en reeds genomen maatregelen tegen werkstress geëvalueerd. Hartcoherentie is nog relatief onbekend in België; daarom wordt een presentatie en demonstratie met bio-feedbackapparatuur gegeven, zodat de aanwezigen goed begrijpen wat hartcoherentie inhoudt en hoe het voor de organisatie voordelig kan zijn. De introductiebespreking duurt ongeveer 1 uur.

Zowel werknemer als werkgever dragen verantwoordelijkheid voor stressgerelateerde klachten en burn-out. Werknemers kunnen door hartcoherentietraining meer veerkracht opbouwen, wat leidt tot betere stressbeheersing, prestaties en lager ziekteverzuim. Werkgevers dienen methoden te vinden om werkgerelateerde stressoren aan te pakken. Indien besloten wordt de hartcoherentietraining door te laten gaan, kunnen afspraken worden gemaakt over de bekendmaking en opvolging van de training in het bedrijf.

Het traject

De groepstraining

Tijdens de groepstraining volgen we het vierstappenplan van individuele hartcoherentietrainingen, maar dan in groepsverband. Er wordt interactief gewerkt, maar er kan minder diep ingegaan worden op individuele ervaringen. Er zijn verschillende mogelijkheden qua organisatie. We werken graag samen met u een voorstel op maat uit.

Inhoud van de sessies:

Sessie 1: Stressmechanismen: autonome zenuwstelsel, ademhaling, en demonstratie met biofeedback.

Sessie 2: Het hart, hartritmevariabiliteit (HRV) en ademhaling, heart-focused breathing en meting.

Sessie 3: Hormonen, emoties, positieve emoties toevoegen aan de oefening en meting.

Sessie 4: Toepassingen van hartcoherentie in het dagelijks leven en meting.

Na de training

Na de training is verdere opvolging mogelijk. Dit kan via terugkommomenten waarin ervaringen en vragen aan bod komen, wat motiverend werkt. Ook kan een individueel consultmoment worden georganiseerd, afhankelijk van het aantal geïnteresseerde werknemers. Hierbij wordt respect voor de privacy gewaarborgd.

Belangrijke opmerking

Bij aanvang van elke training wordt een nulmeting uitgevoerd met een wetenschappelijke vragenlijst (4DKL) om lichamelijke klachten, negatieve stress, depressie en angsten te meten. Na 6-8 weken volgt herhaling van deze meting om effecten per deelnemer te evalueren. Bij groepstrainingen vult elke deelnemer de vragenlijst anoniem in. Resultaten worden tijdens de tweede sessie samengevat en geanonimiseerd gepresenteerd. De directie ontvangt na de training een anoniem rapport met aanbevelingen voor stressmanagement. Na 6 maanden kan een vervolgmeting plaatsvinden door de HCH-coach of arbeidsgeneeskundige dienst vanwege privacyoverwegingen.

Ondersteunende middelen en biofeedback.

Ondersteunende middelen, zoals adembegeleiders, helpen om specifieke ademtechnieken te trainen.

Deze kunnen op PC’s worden geïnstalleerd of via een app op tablets en smartphones worden gebruikt. 

Biofeedback meet het evenwicht van het zenuwstelsel in real-time en dient als meetsysteem en trainingsmethode. Mogelijkheden omvatten mobiele biofeedbacktoestellen, aanschaf daarvan via de organisatie, en software voor PC of laptop in een stilte-lokaal om rustig te kunnen oefenen. Individuele resultaten worden opgeslagen en blijven beschermd.

De HCH-coach voorziet advies over inzet en kosten van apparatuur.

Interessante lectuur omtrent hartcoherentie

Het boek ‘Blijven ademen’ (Geeraerts en Van Nieuland, 2023) kan ter beschikking worden gesteld in de bedrijfsbibliotheek.