Hart Tegen Stress

Stress en Burn-Out coaching

Als gecertificeerd stress en burn-out coach help ik je graag wanneer je kampt met overmatige stress of burn-out.

In stress en burn-out coaching wordt vertrokken vanuit de staat waarin je bent. We besteden hierin eerst aandacht aan het verhogen van je energiepeil en het verlagen van je stressniveau. We volgen daarin jouw tempo. Verder zullen we bekijken wat jouw manier van zijn is en je manier van denken, welke rollen je vervult in je leven, hoe je kijkt naar de dingen en omgaat met gebeurtenissen,…

De bedoeling is dat je terug veerkracht kan opbouwen, voor jezelf kan zorgen en verder kan om je leven een andere/nieuwe wending te geven, met minder stress, zodat je weer verder kan,…

Wat is stress?

Stress heeft vaak een negatieve bijklank maar stress is normaal en is zelfs noodzakelijk om op korte tijd in actie te kunnen komen, bijvoorbeeld als er gevaar dreigt. Maar ook om mentaal en fysiek te presteren. Stress is dus niet per se negatief, stress helpt jou om ’s ochtends op te staan en te functioneren in het dagelijks leven. Zonder stress zou ons leven saai zijn en zouden we eerder te maken krijgen met een bore-out…(verveling).

Het stressmechanisme

Stress is een natuurlijke reactie van je lichaam, een proces dat helemaal automatisch gestuurd wordt. Bij stress wordt door het autonoom zenuwstelsel een heel proces in gang gezet om te kunnen (re)ageren: je hart klopt sneller, je ademhaling gaat sneller, je spieren spannen zich op, stresshormonen worden aangemaakt,… Door in actie te komen, komt er energie vrij, die je nodig hebt om te functioneren en te presteren. Daarna komt je lichaam weer tot rust en komt er na de spanning, ontspanning. Dit noemt men ook wel positieve stress.  Onze natuurlijke stresscyclus varieert in de tijd, van minuten, tot uren, soms dagen, maar raakt soms chronisch verstoord.

Wat gebeurt er bij chronische stress?

Bij extreme of langdurige stress, verbruikt je lichaam meer energie dan het kan. Je systeem geraakt overbelast en gaat in overdrive, je blijft te actief, voor een te lange periode, waardoor je niet meer tot rust kan komen, ook niet als je slaapt. Er is te weinig recuperatie en zo geraak je overspannen en op de duur opgebrand, burn-out…

Het probleem is niet de stress op zich, maar wel hoe we ermee omgaan!

Wat is een burn-out?

Een burn-out treedt op als je té lang de stress- en vermoeidheidssignalen van je lichaam hebt genegeerd. De chronische stress heeft zoveel van je lichaam gevraagd dat je volledig ‘opgebrand’ bent. Je energiepeil heeft het nulpunt bereikt, en je reserves zijn uitgeput. Je lichaam ‘verplicht’ je om rust te nemen.

Kenmerkend voor een burn-out is dat iemand minder of geen connectie meer heeft met hun lichaam en hun emoties. Ze leven vooral nog in hun hoofd. Door rust en ontspanningstechnieken kunnen zij opnieuw voeling krijgen met hun lichaam en emoties.

Burn-out lijkt een beetje een ziekte van deze tijd te zijn, maar gelukkig is het taboe al grotendeels doorbroken. De nieuwe welzijnswet (welzijn op het werk,1996) erkent stress en burn-out als psychosociaal risico, waardoor werkgevers verplicht zijn om aan preventie te doen. Dit is een goede zaak en een stap vooruit. Dit is belangrijk voor mensen die met onbegrip te maken krijgen in hun omgeving en op het werk. Het zijn niet de ‘zwakke’ werknemers die in burn-out geraken, maar net de meest geëngageerden met een groot plichtsbewustzijn en verantwoordelijkheidsgevoel. Zij gaan sneller hun grenzen overschrijden. Burn-out is vaak niet enkel werk gerelateerd maar een combinatie van privé omstandigheden, werkomstandigheden en individuele gedragspatronen.

Hoe geraak ik eruit?

Het vraagt heel wat moed van de persoon om de burn-out aan te pakken, maar het is de enige manier om te herstellen op lange termijn. Zo niet kan je hervallen. Om te herstellen van een burn-out doorloop je verschillende fases. Eerst en vooral moet je terug tot rust komen, om dan je energie terug te kunnen opbouwen. De oorzaken, die jou in een burn-out hebben gebracht, worden aangepakt. Meestal zijn dit verschillende factoren die samen een rol hebben gespeeld: persoonlijkheidskenmerken, gedrags- en communicatiepatronen, organisatiefactoren, balans werk-privé, stress, persoonlijke tegenslagen en levensgebeurtenissen, enz. Als coach begeleid en ondersteun ik jou stap voor stap in dit herstelproces. We streven naar duurzame oplossingen, op lange termijn, die realistisch en haalbaar zijn, zodat je terug veerkrachtig en energiek in het leven staat.

Het verloop van het traject

Elke coaching start met een intakegesprek van een 50-tal minuten. Dit is een kennismakingsgesprek waarin we elkaar leren kennen en om duidelijk te krijgen wat jouw concrete vraag of problematiek is en wat jouw verwachtingen zijn. Ik leg uit wat coaching inhoudt en wat je mag verwachten. Jij kan op dit moment ook ervaren of de coach en de manier van werken aansluiten bij jouw verwachtingen.

Elke persoon en elke situatie is uniek en dus pas ik mijn aanpak aan op jouw maat en op wat jij aanbrengt of nodig hebt. In de coaching maak ik gebruik van verschillende modellen, tools en werkvormen, afhankelijk van het item dat aan bod komt.

Vertrouwen is een belangrijke voorwaarde om het coachtraject te doen slagen.

Als je na het intakegesprek beslist om verder te gaan met het coachtraject, volgen nog een aantal sessies. Problematieken in het kader van stress en burn-out geraken niet in één of twee sessies opgelost. Hoeveel coachgesprekken er nodig zijn verschilt van persoon tot persoon. De beslissing is aan jou.