Hartcoherentie is een wetenschappelijk onderbouwde methode om zelf stress te leren beheersen.
Ons hart klopt altijd, maar niet altijd even snel. Dit is omdat het zich aanpast aan de omstandigheden. Het wisselende ritme tussen twee hartslagen in noemen we de hartritmevariabiliteit (HRV) en dit kan gemeten worden via biofeedback apparatuur.
Een harmonische wisseling van het hartritme beïnvloedt positief onze gezondheid en ons algemeen welbevinden. We kunnen dan zeggen dat ons hart zich in een veilige modus bevindt en er hartcoherentie optreedt.
Deze veilige modus is belangrijk omdat het hart er zo kan voor zorgen dat er ook een evenwichtige samenwerking is tussen de verschillende delen van onze hersenen. Ja, het hart beveelt dus de hersenen en niet omgekeerd!
Dit zorgt er op zijn beurt voor dat we ons beter kunnen concentreren, beter kunnen nadenken en emoties beter kunnen verwerken, waardoor we volledig in balans komen en veerkracht opbouwen.
Wanneer spreken we van een verstoord hartritme?
Stress kan een grote boosdoener zijn bij het uit evenwicht brengen van ons hartritme.
Iedereen heeft wel eens stress en dat is ook nodig om ons te activeren, te focussen, te handelen en goed te presteren. Dit is positieve stress. Zolang er daarna recuperatie of ontspanning volgt is alles in orde. Indien de stress echter blijft aanhouden en steeds sterker wordt en we niet meer kunnen recupereren of ons ontspannen, dan wordt het negatieve, chronische stress. Dit kan verschillende gevolgen hebben:

Via de ademhaling naar het hart
Om die negatieve stress te vermijden is een evenwichtig hartritme dus essentieel. Hoe bereiken we dat?
Hartcoherentie is een methode om je innerlijke balans terug te vinden en evenwicht te vinden tussen de spanning en ontspanning in je lichaam.
Ons hartritme is sterk verbonden met onze ademhaling. Als je inademt, versnelt je hartslag en als je uitademt, vertraagt die opnieuw. Wanneer je ademhaling een regelmatig tempo aanhoudt, zal ook je hartslag dat tempo volgen en is het versnellen en vertragen van je hartslag in balans. In dit geval spreken we over hartcoherentie.
In emotionele of stresssituaties merken we vaak dat we gejaagder ademhalen, met opvallend meer inademen dan uitademen.
Tijdens het coachingstraject leer je een specifieke ademtechniek (focusademhaling) om je hartslag op een eenvoudige manier te doen vertragen en geheel tot rust te komen. Verschillende mechanismen in het lichaam gaan elkaar versterken zodat er een harmonische werking ontstaat tussen het brein, het hart en de bloeddruk, ademhaling en hormoonregeling.
Via het hart naar het brein
Het hart geeft meer signalen naar het brein dan omgekeerd. Daarom is het ook zo belangrijk om eerst je hart in de goede staat te brengen via je ademhaling, om het zo optimaal signalen te laten zenden naar het brein. Hierdoor wordt het angstcentrum, dat dominant actief is tijdens het ervaren van stress, gedempt in zijn werking. Dankzij het hart komt je brein in een veilige modus, weg van de vecht-, vlucht- of verstarreactie bij stresssituaties.
Door het beoefenen van hartcoherentie bouw je de vaardigheid op om een gezonde balans te creëren in je hersenen. Dit is precies wat je veerkracht geeft ten opzichte van je stressbeleving. Na verloop van tijd zal je in staat zijn je te distantiëren van een overprikkeld, emotioneel brein en zal dit een positieve invloed hebben op je gedrag, denken en beleving van emoties.
Waarom hartcoherentie?
- Je lichaam produceert minder stresshormonen en meer positieve hormonen, die veroudering, vermoeidheid, burn-outs en geheugenverlies tegengaan.
- Je krijgt meer veerkracht tegenover stress.
- Je cholesterolwaarde zakt.
- Je immuunsysteem verbetert.