Wat is stress?

Stress heeft vaak een negatieve bijklank, maar stress is normaal en zelfs noodzakelijk om op korte tijd in actie te kunnen komen, bijvoorbeeld als er gevaar dreigt. Maar ook om mentaal en fysiek te presteren. Stress is dus niet per se negatief, stress helpt jou om ’s ochtends op te staan en te functioneren in het dagelijks leven. Zonder stress zou ons leven saai zijn en zouden we eerder te maken krijgen met een bore-out (verveling).

Het stressmechanisme

Stress is een natuurlijke reactie van je lichaam, een proces dat helemaal automatisch gestuurd wordt. Bij stress wordt door het autonoom zenuwstelsel een heel proces in gang gezet om te kunnen (re)ageren: je hart klopt sneller, je ademhaling gaat sneller, je spieren spannen zich op, stresshormonen worden aangemaakt,… Door in actie te komen, komt er energie vrij, die je nodig hebt om te functioneren en te presteren. Daarna komt je lichaam automatisch weer tot rust en komt er na de spanning, ontspanning. Dit noemt men ook wel positieve stress.  Onze natuurlijke stresscyclus varieert in de tijd, van minuten, tot uren, soms dagen, maar raakt soms chronisch verstoord.

Wat gebeurt er bij chronische stress?

Bij extreme of langdurige stress, verbruikt je lichaam meer energie dan het kan. Je systeem geraakt overbelast en gaat in overdrive, je blijft te actief, voor een te lange periode, waardoor je niet meer tot rust kan komen, ook niet als je slaapt. Er is te weinig recuperatie en zo geraak je overspannen en op de duur opgebrand, burn-out…

Het probleem is dus niet stress op zich, maar wel hoe we met stress omgaan!