Hart Tegen Stress

Wat is hartcoherentie?

Hartcoherentie is een toestand waarin je hart in een harmonisch ritme klopt, wat een positief effect heeft op je gezondheid en algemeen welbevinden. Wanneer je hart in deze veilige modus is, zorgt het voor een evenwichtige samenwerking tussen de verschillende delen van je hersenen. Ja, je hart stuurt je hersenen aan, niet andersom!

Waarom is dit belangrijk?

Een harmonisch hartritme helpt je beter te concentreren, nadenken en emoties verwerken, waardoor je in balans komt en veerkracht opbouwt. Stress kan echter je hartritme verstoren. Iedereen ervaart wel eens stress, wat nodig is om te activeren en goed te presteren. Dit is positieve stress. Maar als stress aanhoudt en je niet kunt ontspannen, wordt het negatieve, chronische stress, met verschillende gevolgen.

Beheers je stress met hartcoherentie: een wetenschappelijk onderbouwde methode

Voel je je vaak overweldigd door stress? Hartcoherentie kan je helpen om je stress te beheersen en je welzijn te verbeteren. Ons hart klopt altijd, maar niet altijd even snel. Dit wisselende ritme tussen hartslagen noemen we hartritmevariabiliteit (HRV), en het kan gemeten worden met biofeedback apparatuur.

Gevolgen van stress

Chronische stress kan leiden tot verschillende klachten, zoals:

  • Slaapproblemen
  • Hoofdpijn
  • Spijsverteringsproblemen
  • Vermoeidheid
  • Angst en depressie
  • Hoge bloeddruk
  • Hartkloppingen

Hoe werkt hartcoherentie?

Hartcoherentie helpt je om je innerlijke balans terug te vinden door je ademhaling te synchroniseren met je hartslag. Als je inademt, versnelt je hartslag; als je uitademt, vertraagt die. Door regelmatig en rustig te ademen, breng je je hartslag in balans. In stressvolle situaties adem je vaak gejaagd, met meer inademen dan uitademen.

De focusademhaling

Tijdens een coachingstraject leer je de focusademhaling, een specifieke techniek om je hartslag te vertragen en tot rust te komen. Dit zorgt voor een harmonische werking tussen je brein, hart, bloeddruk, ademhaling en hormoonregeling. Je hoeft dit maar 2 à 3 x per dag een 5 à 6tal minuutjes te doen om het effect te ervaren.

Van het hart naar het brein

Je hart geeft meer signalen naar je brein dan omgekeerd. Daarom is het belangrijk om eerst je hart in een goede staat te brengen via je ademhaling. Dit dempt het angstcentrum in je brein, dat actief is tijdens stress. Dankzij je hart komt je brein in een veilige modus, weg van de vecht-, vlucht- of verstarreactie.

“Sinds ik hartcoherentie beoefen, voel ik me zoveel rustiger en meer in balans. Ik slaap beter, heb minder last van stress en kan mijn emoties beter verwerken. Het heeft echt een positieve invloed gehad op mijn leven.” 

Persoonlijke getuigenis

Marieke, 42 jaar



Verander je je ademhaling, dan verander je je leven. Want bewust ademen heeft invloed op je emoties, je gedachten en je levenshouding. Goed ademen is een bron van innerlijke vrede

Of zoals Rajshree het zelf zegt: “Door bewust adem te halen kom je bij de stilte in jezelf.

De voordelen van hartcoherentie

Door hartcoherentie te beoefenen, creëer je een gezonde balans in je hersenen, wat je veerkracht geeft tegen stress. Na verloop van tijd kun je je distantiëren van een overprikkeld, emotioneel brein, wat een positieve invloed heeft op je gedrag, denken en emoties.  Je leert ook de dingen beter in hun context te plaatsen.

Waarom hartcoherentie?

  • Minder stresshormonen, meer positieve hormonen
  • Meer veerkracht tegen stress
  • Lagere cholesterolwaarden
  • Verbeterd immuunsysteem

 

Hoe werkt hartcoherentie?

Voor een gebalanceerd hartritme moet je gemiddeld zes ademhalingen doen per minuut. Dit betekent dat je tien seconden besteedt aan iedere ademhaling; vier seconden aan het inademen en zes seconden aan het uitademen. De oefening duurt 3×6 minuten of 2×10 minuten per dag.

Tijdens de hartcoherentiesessies meet je coach je hartritmevariatie (HRV) aan de hand van biofeedback apparatuur. Door dit interval te bestuderen op een scherm terwijl je ademt, kan je volgen hoe je hart reageert op de ademhalingsoefening. De bedoeling is om een coherent hartritme te zien, wat eruit ziet als een rustig golvend patroon.

Het voordeel van deze gemonitorde sessies is dat je je hartritme direct kan bijsturen met behulp van de hartcoherentietechnieken. Je ziet én voelt meteen het verschil.

Aanbod hartcoherentie

Hartcoherentietraining is een wetenschappelijk onderbouwde methode en kent zijn toepassing in zowel ziekenhuizen, de sportwereld als het privéleven. Het wordt ingezet bij mensen met onder andere:

  • hyperventilatie
  • slaapstoornissen (stress-gerelateerd)
  • angsten
  • spanningsklachten en stress-gerelateerde klachten
  • te verbeteren sportprestaties
  • leerstoornissen

Individueel aanbod

  • Sessie 1 (1,5 à 2 uur): €80
  • Sessie 2, 3 en 4 (1 à 1,5 uur): €60 per uur
  • extra sessies mogelijk
BOEK NU

Tijdens de individuele training wordt er geoefend met de ademhalingstechniek en wordt er een theoretische uiteenzetting gegeven van de fysiologie van stress. Op die manier ontstaat er begrip voor de werkingsmechanismen van stress en wat het doet met je lichaam. Dit ‘weten’ alleen al neemt een hoop van je zorgen weg. Daarnaast worden er concrete tips meegegeven over hoe met stress om te gaan, zowel mentaal, emotioneel als fysiek.

Gedurende vier sessies leer je hoe je hartcoherent kan worden. De hartcoherentie ademhalingstechniek wordt aangeleerd en geoefend. De ademhalingsoefeningen nemen niet veel tijd in beslag (3×6 min/dag of 2×10 min/dag). Je moet wel de nodige motivatie en discipline hebben om dagelijks je oefeningen te doen. Daarom is de coaching zo belangrijk. Er zitten telkens twee weken tussen elke sessie omdat de aangeleerde mechanismen tijd nodig hebben om hun plaats te krijgen.

Elke sessie start met een meting van het ademhalingspatroon (hartritmevariabiliteit). Omdat je tijdens de ademhalingsoefening de mate van coherentie op het scherm kan zien, ervaar je zelf de invloed van een rustige en regelmatige ademhaling.

Aanbod voor groepen

  • Lezingen
  • Workshops
  • Individueel consult
BOEK NU

1. Lezingen

In een lezing van 1,5 u maken de deelnemers kennis met hartcoherentie. We gaan in op wat stress is en hoe de stressmechanismen werken in ons lichaam. Er wordt uitgelegd wat de rol is van de ademhaling bij hartcoherentie. Tijdens de lezing wordt er ook een real-time meting uitgevoerd waarvan de beelden geprojecteerd worden op een groot scherm. Zo ontdekt men hoe krachtig hartcoherentie kan zijn in functie van stressreductie. Dit kan interessant zijn voor verschillende groepen, zoals verenigingen, organisaties en bedrijven. Een groepssessie moet minimum 6 deelnemers hebben om te kunnen doorgaan.

Tarief voor een lezing van 1,5u: 30 euro per deelnemer of prijs overeen te komen indien aanbod vanuit een organisatie.

2. Workshops

De workshops volgen het 4 stappenplan van een individuele hartcoherentietraining, maar dan in groep. Er wordt wel interactief gewerkt maar hierbij kan minder persoonlijk ingegaan worden op individuele ervaringen. We meten onze hartritmevariatie met biofeedbackapparatuur. Idealiter zijn er telkens 2 weken tussen de sessies om te oefenen.

Voor organisaties/bedrijven zijn er twee mogelijkheden qua organisatie:

2 halve dagen van 4u (incl. pauze)

Tussen de twee workshops wordt er minimaal een periode van 14 dagen voorzien, om tussentijds te kunnen oefenen. Het maximum aantal deelnemers is 12 à 14 personen.

In voor- en namiddagen kunnen teams aan bod komen op één dag. Zo kan men tot 32 deelnemers trainen.

4 stappenplan voor een team (4 sessies van telkens 2u)

Tussen elke sessie is er een periode voorzien van 10 tot 14 dagen. Aantal deelnemers: 2 tot 12 à 14 personen.

In voor- en namiddagen kunnen teams aan bod komen op één dag. Graag groeperen van sessies in halve dagdelen.

3. Individueel consult

Indien de individuele nood er is kan er een consultmoment (terugkommoment) georganiseerd worden in de organisatie of het bedrijf vanaf 2u tot 6u (afhankelijk van het aantal werknemers dat wil deelnemen). Tijdens dit consult kan het individu z’n persoonlijke problematiek aankaarten en bespreken met de coach. Tijdens groepssessies kan de coach niet dieper ingaan op persoonlijke problematiek wegens het respect voor de privacy.

In afspraak met uw organisatie of bedrijf werk ik graag een aanbod op maat uit.

Interesse?  Vraag een lezing of groepssessie aan via de contactpagina. Zie ook de agenda voor het aanbod van open lezingen.